Nordiska Psalmodikonförbundet bildades 1986 i de bygg- och spelkurser som Rodney Sjöberg genomförde i Västra Tunhem. 1996 fick förbundet organisationsnummer i Patent och registreringsverket.
1986 hölls konsert på hembygdsgården där en gäst från Island, Anna Thorhallsdottir spelade på Langspil. Från Norge kom gästerna Leif och Gunhild Løchen som spelade på Langeleik och Roveruds psalmodikon. Flera svenskar medverkade också med spel. En teatergrupp framförde "Orgelträtan i Orsa" och Teol. Dr. Leif Eeg Olofsson höll föredrag. En utställning hade arrangerats med Rodney Sjöbergs psalmodikon och till och med Sveriges television var där, vilket gav några minuter i "rutan".
1987 arrangerades stämman vid Läckö slott vid Vänern. Konsert hölls på slottsbacken och i slottskyrkan och stämman detta år gästades även av två finska deltagare, Anna-Lisa Sahlström och Göran Ågren vilka spelade på tangentpsalmodikon, melodiarium.
1988 Maihagens friluftsmuseum i Lillehammer blev nästa plats då Maihagens salmodikonorkester hade inbjudit förbundet dit 1988. Där anordnades också en utställning av norska psalmodikon och konsert hölls på museet samt i Maihagens lilla kyrka.
1989 hade Anna-Lisa Sahlström och Göran Ågren inbjudit förbundet till Karsholm, Norra Vallgrund i Finland. Med på stämman var också en grupp skolbarn från Trollhättan som spelade psalmodikon unisont. Konsert hölls i Karsholms kyrka där traditionsbevarande psalmodikonspelare mötte upp.
1990 Gävle och Joe Hillsgården gästades där det spelades på uteplatsen och ordf. i Joe Hillsällskapet minnestalade.
1991 arrangerades stämman i Skagen, Danmark. Inkvartering var på Svenska sjömanskyrkans gästhem. Skagenmålarnas museum besöktes liksom Grenen där Nordsjön och Kattegatt möts. Sedvanlig övning blev det och medverkan i gudstjänsten i kyrkan.
1992 hölls stämman på Island. I Reykjavik blev det konsert på Nordens hus med Anna Thorhalldottir som värdinna. Hon gav ett djupt intryck när hon spelade äkta isländsk folkmusik på sitt langspil. Duetter, solon och allspel genomfördes vid konserten.
1993 Däldenäs vid Skagen, Danmark. Här bifölls förslaget att bilda en förening och en stadgekommitté tillsattes. Till styrelsen valdes Rodney Sjöberg som ordförande, Leif Löchen v. ordf., Anna-Lisa Sahlström sekr., John Höjdefors kassör, Helena Ödvall suppleant och Eric Rörborn revisor. Konsert hölls i Persbols missionshus i Rudskoga. Vi medverkade också vid gudstjänsten i Nysunds kyrka samt vid Mo Metodistkyrkas friluftsmöte.
1994 Åland besöktes. Med färja från Kapellskär tog vi oss till Mariehamn. Detta år kom en ny grupp psalmodikonspelare med då Selångers psalmodikonensemble var med för första gången. I St. Görans kyrka hölls en välbesökt konsert.
1995 utkom det första numret av NPsFs tidskrift Psalmodika och det var det dags för jubileumsstämma i Östervåla. Stämmoplatsen valdes med anledning av att den präst, Johan Dillner, som lanserade psalmodikonet i Sverige, verkade och dog här. Där hade man gjort en utställning i Psalmodikonmuseet i Östervåla kyrkas tornrummed med ett 40-tal psalmodikon, litteratur och forskningsmaterial mm som Rodney Sjöberg hade donerat dit. En byggkurs i församlingshemmet arrangerades och vi fick detta år besök av Beatrice Hole från USA som tillsammans med sin make Rodger gästade vår stämma. Konserter genomfördes på hembygdsgården i Östervåla med många åhörare och i Aspnäs gårdskyrka som med sina drygt 90 personer blev fullsatt. Vi medverkade också i två gudstjänster. Först i Östervåla kyrka. Efter gudstjänsten var det dags för Rodney att inviga psalmodikonmuseet 43 trappsteg i tornrummet. Efter invigningen höll kyrkoherde Carolus Tavaststjerna en minnesstund vid Johan Dillners grav och förbundet hedrade Dillner genom att lägga ner blommor vid graven.
1996 Jämtland. Vi besökte Bergs kommun dit Eric Rörborn och Janne Mårtensson hade inbjudit oss. Stämman startade med övning på Persåsen. I Leif Vikners konstnärsgård fanns både vandrarhem, hotell, konferensanläggning mm. Lunch intogs uppe på Hoverbergets toppstuga i Berg innan vi fortsatte till Bergs hembygdsgård nedanför berget där vi spelade på hembygdsgården. Konsert blev det också i Bergs kyrka på kvällen innan vi åt jamtamat på hembygdsgården. På söndagen medverkade vi i gudstjänsten i Ovikens nya kyrka.
1997 hade Selångers psalmodikongrupp inbjudit förbundet till Sundsvall och Selånger, Johan Dillners födelsebygd. Konsert hölls på Kulturmagasinet i Sundsvall och i Granlo kyrka i Selångers församling vars kyrksal var fylld till sista plats. På söndagen medverkade vi i gudstjänsten i Selångers kyrka.
1998 Vitsand i Värmland var platsen för årets spelstämma. Medlemmen Leif Dillner Sivertsson hade inbjudit oss att gästa bygden. Efter övning i kyrkan och lunch bestående av nävgröt på hembygdsgården framfördes en scen ur bygdespelet Patron Goliat, skrivet av vår värd Leif Dillner Sivertsson och med honom själv i huvudrollen. Konserter hölls på hembygdsgården och i kyrkan.
1999 Gästades Kungälv. Vi gjorde en konsert på Bohus fästning där mycket folk var samlade. Vi gjorde en konsert senare på kvällen på Nordiska folkhögskolan. Under söndagen besökte vi Kungälvs kyrka där vi medverkade i gudstjänsten.
2000 I september reste vi över till USA. Vi hade spelstämma tillsammans med Nordic-American Psalmodikonforbundet i Minnesota och hann med en rundresa dessutom.
Vi landade i New York. Flyg nästa dag till Minneapolis i Minnesota där våra värdar, Beatrice och Rodger Hole tillsammans med några andra psalmodikonvänner tog emot oss. På kvällen åkte vi till Nordiska Lutherska kyrkan i Eden Prarie, en förort till Minneapolis. Nästa dag övning i kyrkan. Ross Sutter, en man som forskar om enkla musikinstrument, var med oss och spelade på det amerikanska instrumentet Dulcimer, vilket påminde om den norska langleiken.
På kvällen medverkade vi i en konsert på Svensk-Amerikanska Institutet tillsammans med Ross Stuter och våra amerikanska psalmodikonvänner. Vi medverkade också vid söndagens gudstjänst i Svenska Lutherska Betlehems-kyrkan i Minneapolis och hade en helt egen konsert i Nordiska Lutherska kyrkan, Mindekirken i Minneapolis.
Med anledning av förbundets USA-resa och att alla inte hade möjlighet att följa med anordnades en extra vinterstämma i februari 2001 då vi besökte Gunilla och Lars-Erik Lauenstein i Åsbro. Tittade på lite reseminnen och gav en konsert i Tallbackskyrkan i Åsbro samt medverkade i gudstjänsten i Lerbäcks kyrka.
2001 var turen kommen för spelstämma i Vänga. Förutom sedvanlig övning blev det också tillfälle att träffa gitarrbyggaren Ing-Britt Larsson i hennes verkstad, samt att se på medlemmen Mats Augustsson samling av olika musikinstrument. Konsert hölls i Bredareds bygdegård på lördag kväll. På söndagen for vi till Lurhalla missionshistoriska museet. Till sist var det konsert i Vänga kvarn där vi spelade på kvarncaféet och som gage fick vi varsin påse mjöl.
2002 Till Tjällmo i Östergötland fick vi 2002 en inbjudan av medlemmarna Birgitta Iwald och Nils-Åke Bråtner. Efter övning och årsmöte i Tjällmo åkte vi till grannförsamlingen Godegård där vi hade konsert på servicehuset och i Björnängsgården. På söndagen medverkade vi i gudstjänsten i Tjällmo kyrka.
2003 var ett stort år i förbundets historia. Detta år gästade vi Älvdalen och den inspelning som vi så länge hade pratat om kunde äntligen bli av tack vare Åke Svensson. Konsert på lördagskvällen hanns med i Älvdalens kyrka liksom medverkan i gudstjänsten på söndagen.
2004 besökte vi Svanskog i gränsbygden mellan Värmland och Dalsland. Joel och Valborg Sjöberg hade inbjudit oss till sin bygd vid de vackra Svansjöarna. En längre konsert genomfördes på hembygdsgården. På lördagseftermiddagen och på söndagen gästades kyrkan där vi medverkade i gudstjänsten.
2005 gästades vi av våra psalmodikonvänner från USA, Floyd Foslien, Linda Dalrymple, Beatrice Hole och Jean Akre och deras makar (som var med som sällskap) Jim Dalrymple, Rodger Hole och Paul Akre. Vi inkvarterade oss på vandrarhemmet i Brålanda. Där visade Leif Dillner Sivertsson upp en Dillnerlåda. Beatrice Hole från Nordic Amerikan Psalmodikonforbundet överlämnade gåvor till vårt förbund. Den Amerikanska gruppen underhöll på fredagskvällen.
2006 tog vi ett sabbatsår från spelstämman.
2007 Detta år gick resan till Rättvik. Under denna helg bodde vi på dalabaptisternas sommargård, som heter Vikarbygården. Den ligger en liten bit ovanför Rättvik. Trots den regniga sommaren, så hade vi vädrets makter på vår sida. Vi hade ett strålande fint väder under hela helgen.
På lördagen åkte vi till Tällberg och där deltog vi även i Spelmansstämman, blev mycket lyckat. Vi gjorde några solonummer där. Arne Zander spelade på sitt psalmodikon och sjöng "Love me tender".
2008 gick resan till Limmared, några mil söder om Borås.
2009 Stämman ägde rum i Skållerud, Dalsland, 14-16 augusti, dit 15 deltagare samlats. Lördagens förmiddag ägnades åt övning och sedan följde årsmöte. Därefter följde utflykt i trakten och på kvällen ytterligare övning inför söndagens spelning i kyrkan. Rodney Sjöberg meddelade att han vill avgå som ordförande till nästa år.
2010 20-22 augusti i Funbo, Uppland, en församling där Johan Dillner var verksam 1833-1841. På fredagskvällen fick vi en presentation av kyrkan och lördag f.m. ägnades åt övning, medan vi efter lunch fick tillfälle att bekanta oss med Uppsala. På kvällen medverkade vi i musikgudstjänsten i Funbo kyrka. Dillner själv övervakade spelningen från ovan och godkände sina arvtagare. Stämman avslutades med årsmöte i Funbo församlingshem söndag f.m. där Göran Carlström valdes till ny ordförande.
2011 Årsstämman och medverkan i Musikgudstjänst hölls i Skultuna där vår grupp också besökte Mässingsbruket. Årsmötet hölls i Västerås.
2012 Stockholmsgruppen genomför under våren nio spelningar på olika ställen. Äldreboende, kyrkor och PRO- månadsmöten. Det skrivs en del reportage i lokaltidningar och en positiv stämning fanns överallt där gruppen spelade. En del nya medlemmar kommer till och från att år 2009 varit 36 medlemmar är vi nu 83 stycken. Därigenom kan vi fortsätta att ge ut tidning och hålla hemsida aktuell. Årsmötet hölls i Stockholm för första gången. Torsdag 6/9 övning i replokalen i Årsta samt medverkande i Kvällsgudstjänst i Bagarmossens kyrka. Fredag 7/9 9.30-12.15 årsmöte med långa härliga diskussioner. Kl. 14.00 såg vi Musikmuseets lagerlokal i Tumba vilket var fantastiskt. Föredömlig guidning av Eva Olandersson som tog oss runt i cirka 2,5 timme.
2013 Begav vi oss till Åbo och spelade i Sibeliusmuseet samt i S:t Katarina kyrkan. Vandrade runt med guide på Åbo Slott vilket rekommenderas. Färja gällde både fram och tillbaka. Finsk radio gjorde intervju och den låg kvar på deras hemsida under 6 månader.
2014 Som brukligt lades även 2014 års träff och årsmöte rum i augusti. Denna gång i Lund där Ann Entell, redaktören arrangerade det hela. En konsert i Klosterkyrkan med underbar akustik! Besök i Kulturens lager där 23 gamla psalmodikon förvarades. Såg även Kulturen inne i Centrum och det är som ett litet Skansen.
2015
Stockholms Psalmodikongrupp uppträder gärna under mottot "Vi spelar - ni sjunger".
Kontakta Göran på tel. 070-689 04 08 eller via e-mail: goran.kelly@gmail.com