Det initiala ”plattlandsgänget” visade sig inte vara hela den geografiska sanningen om spelgruppen. Faktiskt är bara hälften av gruppmedlemmarna boende på plattlandet, dvs östgötaslätten. Så det blev Väderstad istället, namnet på byn där vi speltränar en gång i månaden.
Väderstads kyrka daterar sig till mitten av 1800-talet och har visat sig vara ett utmärkt mötesrum. Varenda ton låter sig väl höras i kyrksalen (även de felspelade och gnissliga varianterna).
Idag är vi sex aktiva medlemmar. Fem av oss var med på en introduktion i psalmodikonspel och instrumenthistoria hösten 2017 i Linköping. Det genuina intresset för musik av olika slag är en mycket stark sammanhållande länk i gruppen. De flesta är aktiva inom svenska kyrkan.
Marcus, vår yngsta medlem, är kyrkomusiker i Väderstads församling.Han kan fixa med noter (och "siffror"), introducera melodier på piano och tusen andra saker. Han bor i Mjölby (plattland).
Olof bor på slätten utanför Skänninge (plattland), har spelat och sjungit i hela sitt liv i olika sammanhang.
Marie är körsångare och spelkvinna utöver jobbet. Hon bor mitt i Skänninge (plattland).
Agneta är också körsångare mm. Bor i närheten av eklandskapet utanför Vikingstad.
Nisse och Eva bor i skogarna utanför Tranås i Småland. Folkdans och musik är en hörnstolpe i tillvaron, när det inte är pandemitider vill säga.
Vi som gick psalmodikonkurs tillsammans var med på en första uppspelning tillsammans med några medlemmar från Stockholmsgruppen i Vallerstad kyrka hösten 2018. I oktober 2019 började vi spelträna tillsammans. Repertoaren är minst sagt blandad: psalmer/kyrkomusik – Taube – Skifs – Jingle Bells ... Vi försöker spela i stämmor, väldigt trevligt! En del av träningstiden går åt till att stämma våra instrument, som alla är mycket olika. Som alla förstår är detta uppstarten på träffarna med mycket skratt och glamma.
Psalmodikon från flera ägare och platser har reparerats av gruppmedlemmar och är nu spelbara igen. Det är en framtidsvy att försöka få med nya ansikten till våra spelningar. Fysiska framträdanden i olika sammanhang och nätverk borde också vara en möjlighet att fylla på Nordiska Psalmodikonförbundets medlemsantal och aktiva spelare.