Medlemmarna i spelgruppen Psalmodikonisterna kommer från sydvästra Småland, södra Halland och norra Skåne. Hallaryd, där spelledaren är kantor, är en liten småländsk kyrkby som ligger mellan Älmhult och Markaryd. Verksamheten startade med en byggkurs och spelkurs i mars 2007 under ledning av Rodney Sjöberg, dåvarande ordförande i Nordiska Psalmodikonförbundet..
Psalmodikonisterna har haft många spelningar från Växjö i norr till Hörby i söder. Det populäraste programmet heter ”Sjung med oss de älskade psalmerna”, med underrubriken: ”Vi bjuder på en tidsresa med våra psalmodikon, ett instrument från 1800-talet med en unik klangbild.”
Sommaren 2014 sattes ett inofficiellt världsrekord i Hallaryds kyrka, i samband med en spelmansstämma. 31 stycken psalmodikon spelade samtidigt ”Den blomstertid nu kommer.” 2018 var Psalmodikonisterna värdar för Nordiska Psalmodikonförbundets årsmöte och vi förbättra det gamla världsrekordet i antalet spelande till 42 stycken!
Spelträffar 2024
Tid och plats: Hallaryd kl. 18.30
Datum: 20 augusti, 17 september, 15 oktober, 12 november, 10 december.
Kontaktperson:
Vidar Lundbeck
070 31 31 605
Hemsida: Psalmodikonisterna i Hallaryd
Vår grupp återfinns i Säters kommun i södra Dalarna och närmare bestämt i Stora Skedvi gamla socken. Vi är för närvarande fyra aktiva spelmän och vi spelar gärna fyrstämmigt. Ibland tar Göran Hellgren fram nyckelharpan och då kompar vi andra med våra psalmodikon efter enkla arrangemang som Leif Olofsson gjort.
Gruppen kom till när Göran Sundmark och Leif Olofsson 2012 började inreda ett musikrum på Hembygdsgården i Stora Skedvi. Ett antal gamla psalmodikon fanns i Hembygdsföreningens samlingar och väntade på att bli spelade. Göran tog kontakt med Psalmodikonförbundets dåvarande ordförande Göran Carlström. Han erbjöd sig att komma upp en helg för att gå igenom och lära oss grunderna för spelning på psalmodikon. Vi var då fem intresserade som bildade en grupp, men vår yngste, David Stevens, försvann snart till högre studier vid KTH i Stockholm och kvar blev vi fyra ”gubbar, Göran Sundmark, Göran Hellgren, Erland Nydén och Leif Olofsson.
Vi har framträtt i kyrkan och för daglediga pensionärer bl.a. Vi spelade nyligen på en Wallin-gudstjänst i Gustafs kyrka.
HöstKontaktperson:
Leif Olofsson
liefenheim@gmail.com
Vi berättar, mellan de olika låtarna, den fantastiska historien om 1800-talets vanligaste instrument i Sverige.
Vi förmedlar ett Svenskt Kulturarv.
En ovanlig och mycket populär underhållning som passar i olika sammanhang.
Vi spelar flertämmigt, till exempel. sopran, alt, och bas. De flesta spelningarna har skett på månadsmöten i PRO och SPF, i kyrkor, äldreboenden och så vidare. Exempel på repertoar: visor, gamla psalmer, Taube, Ferlin, Dan Andersson och Carl Michael Bellman.
Spelträffar 2024
Tid och plats:
Tanto seniorlokus, Rosenlundsgatan 44 A, 118 63 Stockholm
Datum: 5 september
Kontaktperson:
Benn Roos
070-773 89 32
benn.roos.psalmodikon.enstrang@outlook.com
Vi som gick psalmodikonkurs hösten 2017 tillsammans var med på en första uppspelning tillsammans med några medlemmar från Stockholmsgruppen i Vallerstad kyrka hösten 2018. I oktober 2019 började vi spelträna tillsammans.
Repertoaren är minst sagt blandad: psalmer/kyrkomusik – Taube – Skifs – Jingle Bells...
Vi försöker spela i stämmor, väldigt trevligt! En del av träningstiden går åt till att stämma våra instrument, som alla är mycket olika. Som alla förstår är detta uppstarten på träffarna med mycket skratt och glamma.
Spelträffar 2024
Tid och plats: Väderstads kyrka, kl. 10.00–12.00.
Datum: 10 september, 8 oktober, 29 oktober, 26 december.
Kontaktperson:
Marcus Johansson
070-766 33 87
marcus.linneberg@hotmail.com
Hemsida: Väderstadgruppen